Muistilista ostolaskun luomiseen:
1. Määritä asetukset kirjanpitoon ja ostolaskuille.
2. Lisää toimittaja.
3. Luo lasku.
- Ennen kuin luot ensimmäisen ostolaskusi, tarkista että olet määrittänyt asetukset kuten neuvomme käyttöönottovaiheessa. Tarkista myös, että olet lisännyt toimittajasi toimittajarekisteriin.
- Valitse Ostolasku - Ostolaskut ja sitten Luo ostolasku.
- Vasemmassa yläreunassa näet laskun sarjanumeron ja tositenumeron. Niin kauan kuin laskua ei tallenneta tai lisätä kirjanpitoon, numero on merkitty tähdellä. Kun tallennat tai lisäät laskun kirjanpitoon, tähtimerkintä poistuu.
- Ensimmäiseksi on valittava toimittaja tai lisättävä uusi toimittaja. Kirjoita toimittajanumero tai napsauta kentän vieressä olevaa kuvaketta. Näytölle tulee luettelo kaikista ohjelmaan rekisteröidyistä toimittajista.
Jos haluamaasi toimittajaa ei ole rekisteröity, voit suorittaa sen tässä vaiheessa. Napsauta vain Lisää-painiketta, kirjoita tiedot näytölle avautuneeseen ikkunaan ja valitse Tallenna. Näin toimittaja on syötetty rekisteriin ja voit jatkaa ostolaskun tekemistä. - Täytä laskun summa Yhteensä-kenttään ja valitse Alv (takaisinmaksettava) pudotusvalikosta. Ohjelma syöttää summat automaattisesti esivalituille tileille.
Laskulle on lisätty tili 4000. Se on merkitty oletusostotiliksi, mikäli käytät Brioxin oletustililuetteloa. Voit vaihtaa oletustiliasetuksia kohdassa Rekisteri - Tililuettelo - Oletustilit.
Voit myös rekisteröidä vastatilin suoraan toimittajarekisteriin kohtaan Lisätietoja. Vaihtoehtoisesti voit merkitä vaihtoehdon Rakennusalan tavarantoimittaja tai Yhteisön sisäiset hankinnat Lisätietoihin. Tällöin alv- ja ostotili kirjataan automaattisesti ostolaskuun. - On myös mahdollista rekisteröidä ostolasku yhtä tai useampaa projektia tai kustannuspaikkaa vastaan.
- Säädä tarvittaessa laskun päivää ja eräpäivää. Mikäli olet asettanut maksuehdot toimittajarekisterin lisätietoihin (katso kuva yllä), laskun päivä ja eräpäivä asettuvat automaattisesti esivalittujen asetusten mukaan.
- Jos toimittajan asiakasnumero on toimittajarekisterissä, järjestelmä syöttää sen laskuun automaattisesti. Muussa tapauksessa sinun tulee kirjoittaa se kenttään Asiakasnro.
- Täytä Viitteemme- ja Viitteenne-kentät. Jos nämä tiedot on syötetty toimittajarekisteriin, ne tulevat automaattisesti näkymään niille varatuilla kentillä.
- Valitse, onko LB-maksu käytössä. Oletusasetuksena on, että laskut maksetaan pankkiaineiston kautta.
Jos valintaruutu on jo valittuna, tarkoittaa se että olet valinnut ottaa LB-maksun pois käytöstä kyseisen toimittajan kohdalla toimittajarekisterissä (kohdassa Lisätietoja). Sinulla on mahdollisuus ottaa pankkiaineiston tuottaminen käyttöön poistamalla rasti LB-maksu-kentästä. - Kun laskun yläosa on täytetty, tarkista esivalittu ostotili ensimmäisellä vapaalla tiliöintirivillä sekä mahdollisesti myös kustannuspaikka (Ks-sarake) ja projekti (Pr-sarake). Mikäli et halua käyttää annettua oletustiliä, joka on asetettu kohdassa Rekisteri - Tililuettelo - Oletustilit tai sitä, joka on rekisteröity toimittajakohtaisesti, voit poistaa tilin napsauttamalla rivin lopussa olevaa Poista-kuvaketta. Voit syöttää uuden tilin kirjoittamalla suoraan kenttään tai valitsemalla valikosta.
- Voit kirjata ostosumman manuaalisesti tai painaa Enter-näppäintä, jolloin summa kirjautuu suoraan oikeaan sarakkeeseen.
- Kun olet valmis, tallenna ja lisää kirjanpitoon.
Kun ostolasku on tallennettu ja lisätty kirjanpitoon, voit nähdä sen luettelossa kohdassa Ostolasku - Ostolaskut. Jos lasku on tallennettu muttei lisätty kirjanpitoon, se merkitään keltaisella reunuksella listan vasemmassa laidassa. Jos lasku on tallennettu ja lisätty kirjanpitoon mutta se ei vielä ole ylittänyt eräpäivää, näkyy se valkoisella tarkoittaen Maksamattomat, ei erääntyneet. Ostolaskujen värimerkinnät ja niiden selitykset löytyvät ostolaskuluettelon yläpuolelta.
Tallennetun ei-kirjaamattoman laskun voi lisätä kirjanpitoon milloin tahansa. Napsauta luettelosta haluamaasi laskua avataksesi sen. Napsauta sitten Lisää kirjanpitoon. Ostolaskut kannattaa lisätä kirjanpitoon samalla, kun ne tallennetaan järjestelmään.
Kommentit
0 kommenttia
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin.