Vad är?
Avskrivning: är att fördela kostnaden av en tillgång under dess ekonomiska livslängd. När en tillgång har införskaffats med syftet att användas under en längre period, kan dess kostnad fördelas över hela perioden. När perioden har förflutit betyder det att tillgången är avskriven och inte längre utgör någon kostnad.
Följande värden matas in i tillgångsregistret när en tillgång skapas:
Tillgångstyper: Alla tillgångar måste ha en tillgångstyp eftersom tillgångstypen styr vilken typ av avskrivning (%) och vilka konton som kommer att användas för att automatisera tillgången i tillgångsregistret; till exempel, avskriva, skriva upp, sälja eller utrangera till exempel. Du kan lägga till dina egna tillgångstyper och välja vilka konton du vill använda. Du gör detta i huvudmenyn under Tillgångstyp.
Avskrivningstyp: Den typ av avskrivning som ska tillämpas på en tillgång representerar % av tillgången som ska skrivas av. Detta val görs på tillgångstypen. Om du arbetar med ett restvärde istället kan du välja 100% avskrivningsbart och ange ett restvärde på tillgången istället. De tillgängliga alternativen är:
- Avskrivningsbar 100%
- Avskrivningsbar 50%
- Avskrivningsbar 25%
- Avskrivningsbar 20%
- Ej avskrivningsbar
Anskaffningsvärde: Detta är tillgångens inköpsvärde. Detta värde kommer att matas in direkt från leverantörsfakturan (R21.0) eller kan matas in manuellt när tillgången ställs in.
Beräknat restvärde: Beräknat restvärde fyller du i om tillgången kommer att ha kvar ett värde efter nyttjandeperiodens slut..
Nyttjandeperiod: livslängden är ”en uppskattning av det genomsnittliga antalet år en tillgång anses vara användbar innan dess värde skrivs av helt. Tillgångens livslängd kan också omvärderas under tillgångens nyttjandeperiod. Detta värde matas in när tillgången läggs in och kan ändras under tillgångens livslängd.
Obs: Livslängden används endast för att beräkna avskrivningsplanen i Briox och inkluderar inte avskrivningstid i ett annat system.
Anskaffningsdag: Datumet då tillgången köptes. Detta datum kommer att anges direkt från leverantörsfakturan (2021) eller kan matas in manuellt när tillgången ställs in.
Avskrivningsstart: Detta datum baseras på fakturadatumet och beräknas enligt det alternativ som har valts i inställningarna för anläggningsregistret (21.0). Detta datum kan också matas in manuellt. I fältet anger du vilken månad tillgången ska börja skrivas av i programmet, observera att alla tillgångar har avskrivningsstart den 1:a varje månad.
Följande värden beräknas:
Avskrivnings Underlag: är lika med tillgångens inköpspris eller anskaffningsvärde plus eventuella uppskrivningar minus eventuella nedskrivningar och minus varje procentandel av tillgången som säljs eller utrangeras. I de flesta tillfällen är underlaget för en tillgång dess kostnad för dig.
Avskrivningsvärde: är det avskrivningsbara värdet för en tillgång minus dess beräknade restvärde. Det påverkas också av alla avskrivningstyper som inte är 100%. Det är med andra ord det belopp som kommer att avskrivas under tillgångarnas livslängd. Du kan se det avskrivningsbara värdet på tillgången till höger om avskrivningsplanen under återstående värde.
Bokfört värde: är det avskrivningsbara värdet på en tillgång minus ingående balans och ackumulerade avskrivningar. Med andra ord är det värdet på en tillgång enligt dess balansräkningskonto.
Årets avskrivningar: Det avskrivningsbelopp som har skrivits av från tillgången under innevarande räkenskapsår vid dagens datum.
IB Ack. avskrivningar: Värdet som visas i det här fältet är eventuella ingående balanserna som har bokförts manuellt samt den ackumulerade avskrivningen av en tillgång i början av räkenskapsåret.
Avskrivs t o m : Visa datum fram till när tillgången har skrivits av.
Helt avskriven: Visar dig det datum då tillgången ska avskrivas helt; det är då det fastställs att det inte finns någon ytterligare användning för tillgången, eller om tillgången säljs av eller på annat sätt avyttras.
Mer:
Tillgångstyp: Tillgångstypen styr vilken avskrivningsmetod och vilka konton som ska användas för att automatisera tillgången i anläggningsregistret. till exempel, avskriva, skriva upp, sälja eller utrangera till exempel. Du kan lägga till dina egna tillgångstyper och välja vilka konton du vill använda. Du gör detta i huvudmenyn under Tillgångstyper.
Avskrivningsmetoder: följande metoder kommer att finnas tillgängliga:
- Rak : Om du ställer in avskrivningsmetoden som rak avskrivs lika mycket vid varje avskrivning.
Avskrivningsvärde = (Kostnad - restvärde) / Livslängd. - Oregelbunden: Om det ska skrivas av olika belopp varje månad/år ska du istället välja Oregelbunden som avskrivningsmetod.
Verktygen i Anläggningsregistret:
Avskriva: utför en bokföringsåtgärd som minskar det bokförda värdet på en tillgång samtidigt som du debiterar ett skuldkonto.
Nedskrivning: Har en tillgångs värdeminskning varit större än de ackumulerade avskrivningarna kan du göra en nedskrivning för att korrigera avskrivningsbart belopp och tillgångens avskrivningsunderlag.
Uppskrivning: Har du en tillgång som omvärderats till ett högre värde än vad den hade från början ska du göra en uppskrivning
Utrangering: Har en tillgång gått sönder eller på annat sätt förlorat sitt värde ska den utrangeras.
Ange Ingående balans : Du kan ange ingående balans manuellt om du ställer in en tillgång som redan har avskrivits till en viss grad i ett annat system.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.