Inom bokföring finns det två olika gällande bokföringsprinciper, prestationsprincipen och kontantprincipen. De berör bokföringen på olika sätt och hur man arbetar med dem varierar. Vilken bokföringsmetod du ska använda för ditt företag är en av de viktigaste frågorna när det kommer till hur ditt företag ska sköta och bedriva sin bokföring. Vilket du väljer är helt och hållet upp till dig själv men blir företaget tillräckligt stort så har du dock inget annat val än prestationsprincipen.
För vem är kontantprincipen?
Regeringen föreslår att företag vilkas omsättning under räkenskapsperioden är högst 500 000 euro ges möjlighet att redovisa mervärdesskatt som ska betalas på försäljning och mervärdesskatt som dras av för inköp enligt betalningsprincipen. Förfarandet skulle förbättra småföretags likviditet.
Prestationsprincipen
Prestationsprincipen används vid löpande bokföring och innebär att du bokför kundfakturor när de skapas, och leverantörsfakturor när de kommer in. Betalningen bokförs sedan separat när den utförs. Prestationsprincipen är obligatorisk för verksamheter som har en omsättning på över 500 000 euro och är praxis för aktiebolag.
Den avgörande skillnaden mot den andra bokföringsprincipen kontantprincipen, är att prestationsprincipen innebär att du bokför alla fakturor direkt. Att bokföra med prestationsprincipen föredras i många fall av revisorer då den anses ge en sannare bild av verkligheten och underlättar bokföringen eftersom en faktura kan kopplas direkt till en bokföringspost.
En inkommande faktura (inköp) bokförs som en kostnad i resultaträkningen och som en leverantörsskuld i balansräkningen. När sedan betalning sker, bokförs detta och leverantörsskulden försvinner. Det betyder att bokföringen sker i två etapper.
En utgående faktura (försäljning) bokförs som en intäkt i resultaträkningen och som en kundfordran i balansräkningen. När sedan betalning erhålls, bokförs detta och kundfordran försvinner. Det betyder att bokföringen sker i två etapper.
Den som bokför enligt prestationsprincipen redovisar moms i sin momsdeklaration tidigare än den som använder kontantprincipen. När du registrerar ditt företag för redovisning av moms får du ange om du vill använda dig utav prestationsprincipen.
Kontantprincipen
Denna metod innebär att bokföring av inkomster och utgifter sker när in- och utbetalningarna inträffar, alltså när en kund har betalat en fordran eller när verksamheten har betalat en leverantörsskuld. Kontantprincipen tillämpas ofta av enskilda näringsidkare och andra verksamheter med en nettoomsättning på mindre än 500 000 euro per år. Andra som använder denna bokföringsmetod är verksamheter som inte har så många transaktioner under ett räkenskapsår och/eller där omsättningen inte uppgår till något större belopp. Om nettoomsättningen under året kommer att överstiga 500 000 euro (och så kommer att förbli) är man skyldig att till Vero anmäla övergång till prestationsprincipen. Detta görs lämpligen inför nästa räkenskapsår.
Den avgörande skillnaden mot prestationsprincipen är att med kontantprincipen ska bokföring av inkomster och utgifter först ske när pengarna faktiskt har överförts. Att bokföra med kontantprincipen anses ofta vara en enklare version av löpande bokföring eftersom det endast är inbetalningar och utbetalningar som bokförs. Därmed tas ett led i bokföringen bort då kundfordringar och leverantörsskulder utelämnas.
Vid bokslut måste dock samtliga fakturor som ännu inte betalats bokföras på den sista dagen i räkenskapsåret. Därför kallas ibland kontantprincipen för bokslutsprincipen.
Vid tillämpning av kontantprincipen ska även momsen redovisas vid betalningstillfället i enlighet med hur fakturorna bokförs. Om det däremot finns obetalda fakturor vid räkenskapsårets slut ska momsen på dessa redovisas i bokslutet. Bokslutsbokningen ske alltid med ett A-verifikat och inte i reskontran.
Kontantprincipen i Briox
Kontantprincipen i Briox låter användaren bokföra sina fakturor så att de kan fortsätta att använda både kund- och leverantörsreskontra, påminnelsehanteringen på kundsidan samt attestflödet på leverantörsidan. Detta hanteras genom att momsen bokförs på ett annat sätt när man väljer kontantprincipen:
- När fakturan bokförs så placeras momsen på ett avräkningskonto som inte plockas upp av momsrapporten.
- När fakturan är betald, då bokas momsen tillbaka så att den kan plockas upp av momsrapporten.
Vid bokslut måste dock samtliga fakturor som ännu inte betalats bokföras på den sista dagen i räkenskapsåret.
Vid tillämpning av kontantprincipen ska även momsen redovisas vid betalningstillfället i enlighet med hur fakturorna bokförs. Om det däremot finns obetalda fakturor vid räkenskapsårets slut ska momsen på dessa redovisas i bokslutet.
Välj bokföringsmetod i Briox
I Briox väljer du vilken bokföringsprincip du ska använda i samband med att ett nytt räkenskapsår skapas. När året är skapat behöver du inte själv tänka på hur bokföringen ska göras utan programmet anpassar sig efter den metod som är angiven i inställningarna.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.